Забронювати

«Тихе полювання» у Східниці

Тихим полюванням в Східниці і в Карпатах в цілому називають збір грибів. Адже не дарма Карпатські гори – одне з найбільш врожайних місць в країні. Це прекрасний спосіб відпочити, добре провести час, насолодитися красою природи, а потім ще й оцінити щедрий лісовий улов. А азарт, який приходить в процесі пошуків, вам точно гарантований.

Новачки часто боятися походу за грибами, бо не розбираються в їстівних і отруйних різновидах. І це правильно – ризикувати в цій справі не варто. Але саме на цей випадок досвідчені гіди і інструктори в Карпатах пропонують свої послуги. Вас не тільки ознайомлять з багатством місцевого грибного царства, а й покажуть кращі місця, поділяться цікавими фактами, а потім ще й рецептами приготування.

Що росте в Східниці?

За приблизними розрахунками в Карпатах росте понад 300 видів грибів. Сезон починається в першій половині літа і триває майже до листопада. У різних видів свої сезони і особливості. Місцеві жителі за традицією відправляються на тихе полювання, коли починають жовтіти листя берези. Осінній урожай після теплих, але вологих днів – найщедріший і найрізноманітніший. До білих грибів і лисичок приєднуються опеньки, маслюки, підосичники, тощо.

Починати радимо з підберезників і підосичників – їх легко знайти і складно з ними помилитися. Тим більше, вони як раз активно ростуть після перших дощових днів в спеку. Вони ховаються в лісосмузі і в вирубках, і не має значення, чи є в цьому місці схил.

Король карпатських грибів – білий гриб. Але він досить непередбачуваний, так що знайти його можна буквально де завгодно. Його зовнішній вигляд і розміри сильно змінюються, в залежності від сезону і місця зростання. До зими білі гриби стають масивнішими, щільнішими, присадкуватими і темнішими.

Восени настає сезон опеньків, що такі гарні в маринованому вигляді. Їх навіть не потрібно особливо шукати – вони гарантовано будуть в старому тінистому лісі з великою кількістю повалених дерев і пнів.

Де ж шукати гриби в Східниці? Так буквально всюди. Особливо багаті букові та хвойні ліси. Долини, узлісся, галявини і навіть круті схили – всюди ростуть гриби.

Що ще потрібно знати грибникам- початківцям?

Вирушати на полювання варто рано вранці. З собою радимо брати кошика, але не пакети або відра. Суть в тому, що ємність для зберігання повинна обов’язково пропускати повітря, інакше гриби швидко зіпсуються.

Крім того, що потрібно відрізняти їстівні гриби від отруйних, їх ще й потрібно збирати в правильних місцях. Гриби вбирають в себе все навколо, всі шкідливі речовини. Тому ні в якому разі не можна збирати їх поблизу заводів, біля доріг, в популярних прогулянкових місцях.

Не можна виривати гриби повністю. Їх акуратно зрізають гострим ножем, залишаючи близько сантиметра ніжки від землі. Тоді потім на цьому ж місці виростуть нові гриби. До речі, не бійтеся червивих капелюшків – це вірна ознака того, що вид їстівний і безпечний.

Новачкам рекомендується збирати трубчасті гриби. До них відносяться білі, маслюки, опеньки і подібні види. А ось пластинчастих варто уникати, тому що там набагато складніше відрізнити поганку, особливо недосвідченим поглядом.

Готують гриби відразу ж після полювання, тому що вони швидко псуються. Потрібно ретельно переглянути весь урожай, позбутися старих, гнилих і пошкоджених, а решту – почистити і промити. А потім бажано відварити гриби в солоній воді.